perjantai 10. joulukuuta 2021

Veeran loppuraporttia Reunionin kuukausivaihdosta!






Ke 1.12.

Keskiviikot oli koulupäivistä niitä parhaita, koska koulu loppui puolen päivän aikoihin. Keskiviikkoisin koululta ei myöskään saanut lounasta. Tänä keskiviikkona paikallisilla oli koulussa iso ranskankielen koe (vastaava, kuin meillä yo-kirjoitukset), joten koulupäivän jälkeen lähdettiin syömään kavereiden kesken mäkkäriin kokeen ohi olemisen kunniaksi. Iltapäivä vietettiin minun host-perheen kotona altaalla ja lentopalloa pelaten kavereiden kanssa. Aina iltaisin syötiin päivällistä kahdeksan aikoihin perheen kanssa. Riisi tuli hyvinkin tutuksi niin koulussa, kuin kotona syödessä. Sitä oli siis lähes joka päivä.

To 2.12.

Torstaina mulla oli viimeinen pitkä koulupäivä ennen Suomeen paluuta. Me kuljettiin kouluun aina koulubussilla, koska asuttiin hieman kauempana. Koulubussi lähti joka aamu klo 6.40 meidän talon läheiseltä pysäkiltä. Koulussa tehtiin omia koulujuttuja koulun kirjastossa, käytiin yhdellä enkun tunnilla ja liikuntatunnilla, jossa päivän laji oli French boxing. Koulupäivän jälkeen ei tehty juuri mitään. Olin usein aika väsynyt koulupäivien jälkeen, koska ne olivat niin pitkiä ja jouduttiin heräämään todella aikaisin. Oppitunnit kestivät vain 55 minuuttia, jonka jälkeen oli 5 minuutin tauko ennen seuraavaa oppituntia. En kokenut tätä hirveän tehokkaaksi tavaksi oppia, sillä 55 minuutin aikana ei ehdi tehdä hirveän paljoa ja opiskeltavaa ainetta pitää vaihtaa päivän aikana jopa 7 kertaa. Muutenkin koulussa monet säännöt olivat paljon tiukempia, kuin meillä täällä Suomessa. Kokemus, jonka myötä osaan arvostaa suomalaista koulujärjestelmää entistä enemmän.

Pe 3.12.

Perjantaina vietettiin suomalaisten kesken päivä Saint-Leussa. Syötiin ravintolassa, tehtiin viimeiset ostokset ja käytiin rannalla. Muut hyppäsivät myös paragliding-hypyn. Iltapäivällä käytiin koronatestissä paluulentoa varten, jonka jälkeen mentiin rannalle isolla porukalla viettämään viimeistä iltaa lentopallon ja ruuan merkeissä. Paikalliset nuoret viettävät paljon aikaa yhdessä esimerkiksi pelaten erilaisia pelejä, kuten lentopalloa, koripalloa ja jalkapalloa. Ainakin itse tykkään arjessani viettää myös aikaa itsekseni arki-iltoina ja kavereidenkin kanssa on kiva viettää vain rauhallista koti-iltaa. Reunionilla asia oli lähes päinvastoin ja oltiin koko ajan menossa jossain. Välillä huomasin sisäisen suomalaiseni heräävän ja kuiskaavan, että nyt ei tekisi mieli lähteä… Onneksi kuitenkin aina lähdin ja pääsin kokemaan hirveän paljon siistejä asioita kuukauden aikana.



La 4.12

Aika lähteä kotiin. Aamupäivä pakkailtiin, syötiin lounasta perheen kanssa ja pelattiin lautapelejä. Iltapäivällä lähdettiin ajamaan lentokenttää kohti ja alkoi kotimatka kohti Suomea kuusi reunionilaista vaihtaria mukana. 

Kuukausi kului todella nopeasti, mutta oli silti kiva palata Suomeen joulun viettoon oman perheen luo. On kuitenkin kiva saada vaihtari omaan perheeseen kuukaudeksi niin pääsee jakamaan omat jouluperinteet ja parhaat talven tekemiset hänen kanssaan. 

Veera Paasovaara

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti